SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady

Kronika

Trocha historie nikoho nezabije

Pracovnice nymburského muzea paní Marcela Pachmanová přišla 25. května mezi nás, aby se nám svěřila se svou velkou „láskou“ a něco nám o ní pověděla. Je to bývalý dominikánský klášter v Nymburce. Dnes na jeho místě stojí základní škola v Tyršově ulici. Ve své době to bylo úctyhodné dílo. Klášter byl založen současně s městem v polovině 13. stol. za vlády Přemysla Otakara II.

Patřilo mu několik vesnic a postupně vzkvétal. V době největšího rozkvětu tam bylo údajně čtyřicet mnichů. Při klášteru byl vystavěn kostel v gotickém slohu zasvěcený Panně Marii Růžencové. V roce 1421 husité celý komplex zpustošili. Na obnovení čekal až do roku 1667. Chrám byl přestavěn do ranně barokní podoby. Jeho velikost byla srovnatelná s kostelem sv. Jiljí. Do kláštera se postupně vraceli mniši. Prosperita netrvala dlouho. Za císaře Josefa II. byl klášter v roce 1787 zrušen. Areál chátral a tak ho v roce 1819 koupil nymburský purkmistr, aby ho následující rok prodal obci. Jedna třetina objektu byla určena pro farní školu, ostatní prostor byl využit jako vinopalna / lihovar/. Z presbytáře kostela se stala v roce 1857 školní kaple sv. Jana Nepomuckého. Je to jediná část, která se dochovala do dneška. Po stavebních úpravách v bývalé chrámové lodi byla zřízena radnice a v prvním patře divadlo / r. 1870/. Na konci 19. století bylo přistaveno jižní křídlo školy. V roce 1934 bylo dílo zkázy dokonáno zbouráním radnice, bývalé lodi chrámu, a na jejím místě bylo postaveno současné Hálkovo městské divadlo. Kaple chátrala, dokud se za ni nezačala brát nebo prát právě Marcela Pachmanová. Postupně byla opravena střecha, vnitřek kaple byl vyklizen a nyní již sedm roků se tu konají koncerty, výstavy, svatby a jiné kulturní akce. V kapli také probíhají komentované prohlídky. Je to jen pár informací z více než hodinové velmi fundované přednášky a následné diskuse.


5. 6. 2017 Sylva Polnická

Sylva Polnická, 11. 6. 2017 (upraveno), 14 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

Náhodné fotky

Lucka při přednášce (Přednáška Bc. L. Míčové – Procházkové - Problémy současné kvality potravin a jejich vliv na naše zdraví)

Kostel (KURORT OYBÍN)

Plevel (Římská cesta do Santiaga de Compostela na dvakrát)

 

Počet návštěv: 36 474