SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady

Kronika

Z divadelního zákulisí

Velice příjemné chvíle jsme zažili ve čtvrtek 8. června při vyprávění ředitele Hálkova městského divadla v Nymburce Jaroslava Kříže. Tento mladý a sympatický muž se nám svěřil s tím, jak začínal s hudbou a s divadlem. Bez předchozích zkušeností se ve třinácti letech rozhodl, že se naučí hrát na kytaru a v patnácti letech spolu s kamarádem se šel přihlásit nejdříve do Sadské a potom do nymburského divadla, že by chtěl hrát.

Hoši zahráli a zazpívali několik písní a byli přijati. Tak začala jeho divadelní kariéra rolemi princů a dalšími postavami. Měl štěstí, že civilní vojenskou službu strávil v Městském kulturním středisku. Po revoluci se stal ředitelem nymburského divadla Adolf Toman, herec a režisér, který se vrátil z Kanady. U něho získal J. Kříž další, nejen hereckou, průpravu. Když před sedmi lety A. Toman náhle zemřel, bylo vyhlášeno výběrové řízení na funkci ředitele. Z pěti uchazečů byl vybrán tandem bratří Křížových, Jarda a Standa. I při zkušenostech, které měl, nebylo snadné naskočit do rozjetého vlaku. Práce herce je přece jen trochu jednodušší než práce manažera a dnes i režiséra. Vybírat repertoár pro vlastní soubor, zájezdová představení, hostinská představení, představení pro školy, atd. Divadlo musí být ekonomicky soběstačné. Od města dostává prostředky pouze na provoz. Pak přišly na řadu historky ze zákulisí. Jak jedna neuváženě vyřčená věta zkrátila představení o dvacet minut. Nebo jak zpacifikovat dětské obecenstvo, kterému se nelíbil tlustý princ. Jaké nervy přinášejí nečekané záskoky, nebo vzájemné vtípky mezi herci. Své povídání proložil J. Kříž několika písničkami z vlastní tvorby i od kamarádů za doprovodu kytary. Nabídl členům Spolku účast na natáčení Kabaretu v příští divadelní sezoně a program abonmá 2017/2018. Jeho projev byl velice milý a bezprostřední. Budeme se těšit na další spolupráci.


8. 6. 2017 Sylva Polnická

Sylva Polnická, 9. 6. 2017 (upraveno), 7 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

Náhodné fotky

Kostel (KURORT OYBÍN)

Ing. J. Wurm s oceněnými (Ocenění práce členů Spolku)

Lucka při přednášce (Přednáška Bc. L. Míčové – Procházkové - Problémy současné kvality potravin a jejich vliv na naše zdraví)

 

Počet návštěv: 36 474