SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady

Kronika

Za plynovými lampami

V sobotu 15. dubna 2017 se sešlo šestnáct zájemců, dospělých i dětí, v deset hodin na Masarykově nádraží, aby se vydali na vycházku mapující plynové osvětlení v Praze.

Pavel Kárník na začátku připomněl, že první plynové lampy byly v Praze rozsvíceny v r. 1847 a bylo jich dvě stě. Nejdříve byla osvětlena Michalská ulice, Uhelný trh a Celetná ulice. V dalších letech přibyl Karlův most, jediný most na světě mající dnes plynové osvětlení, Hradčanské náměstí, Loretánské náměstí a jiné části města. V roce 1940 to bylo více než devět tisíc lamp. Poslední zhasly v roce 1985. Do historické části Prahy se začaly vracet v roce 2002.
Dnes je v Praze plynových lamp 676. Cílem naší vycházky nebyly jen plynové lampy, ale také vyluštění doplňovačky. Jednotlivá slova do ní jsme hledali na sedmi předem stanovených kontrolách uvedených v itineráři. Dlouhou ulicí a přes Čechův most jsme vystoupali po více než dvou stech schodech k Hanavskému pavilonu. To nás tak vyčerpalo, že děti musely doběhnout na kontrolu č. 7 a zjistit tam slovo do doplňovačky. Minuli jsme pomník Julia Zeyera, kolem letohrádku královny Anny jsme se dostali na Prašný most. Pak se nám otevřel Nový Svět. Unikátní ulička, jejíž původ se datuje do roku 1320. Každý dům je architektonickou perlou. Původně byla vystavěna jako součást Hradčan pro královské úředníky. Později proslula tím, že tu bydleli výtvarníci, režiséři, spisovatelé a další umělci. Pro nás bylo zajímavé, že tady svítily poslední plynové lampy před jejich úplným zrušením. Chaloupkou U Raka, jediným roubeným stavením v Praze, Nový Svět končí.
Na Loretánském náměstí nám vedoucí „zájezdu“ dovolil krátké občerstvení a současně jsme čekali na zvonkohru. Ačkoliv hodiny ukazovaly celou, neozval se jediný zvonek. Jaký byl důvod? Byly Velikonoce a zvony odletěly do Říma. Náladu nám spravil krásný osmiramenný litinový sloup pouličního plynového osvětlení a nebyl jediný. Další stál na Hradčanském náměstí. V Nerudově ulici bylo lamp jak naseto, nejen na kandelábrech, ale i připevněných na domech. Plynem je osvětleno i Malostranské náměstí, Karlův most, Celetná ulice a ještě další místa v historické části Prahy. U Čertovky jsme zapsali do doplňovačky „vodní kolo“, další údaj na Novotného lávce a Betlémském náměstí. Skončili jsme v Havelské ulici nejen vycházku, ale i v restauraci, kde jsme doplnili kalorie po více než čtyřhodinovém putování. Tajenka v doplňovačce skrývala slovo „národní“.

19. 4. 2017 Sylva Polnická

Sylva Polnická, 24. 4. 2017 (upraveno), 12 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

Náhodné fotky

Přededa při projevu (Výroční členská schůze)

Před základnou (Soundtrack Poděbrady 2016)

Projev starosty (Výroční členská schůze)

 

Počet návštěv: 36 477