SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady

Kronika

Historie a současné včelaření v Polabí

To byl název přednášky Mgr. Kateřiny Šulkové na pravidelném setkání členů Spolku ve čtvrtek 23. března 2017. Částečně ji doplňoval její tatínek pan Miroslav Váško.

Většina z posluchačů netušila, že včelaření / brtnictví/ je doloženo již v 9. století našeho letopočtu.Velmi pěknou expozici o historii včelařství je možné shlédnout ve skanzenu v Přerově nad Labem. Brtě – duté prostory ve stromech obsadily divoké včely a tam snášely nektar, aby z něho vyrobily med. Brtníci, lidé, kteří se zabyvali vybíráním medu z dutin, tak činili jednou za rok. Konkurenci měli v medvědech, kteří však dávali přednost včelím larvám, a nikoliv medu, jak je vžitá naše představa. Postupně brtníci přišli na to, že než se trmácet do lesů za včelami, že vydlabou špalky /klaty/, dají do nich včely a budou je mít v blízkosti svých obydlí.
V 16. století se jako příbytek pro včely začaly používat tzv. košnice pletené z žitné slámy. Měly rovné dno a kuželovitý tvar.
Od 2. pol. 18. století se začaly používat truhlíkové úly, které se prakticky používají i dneska. Včelař musí mít pro svou práci speciální vybavení např. dlouhý tvarovaný nůž, dýmačky, kuklu a rukavice, peroutku aj. K velkému rozvoji včelařství došlo v 19. století, kdy se začaly používat různé pomůcky jako mateří mřížka, včelí mezera / 8+2/, medomet, mezistěna. Všechny tyto pomůcky sloužily ke zvyšení produkce medu. První včelařský spolek v rakouských zemích vznikl v roce 1864, v Poděbradech to bylo v roce 1907. Významnými osobnostmi včelařství v našem regionu byli Josef Antoním Janiš, František Čermák, Josef Kebrle a František Hess v Poděbradech.
Mgr. Šulková nás také seznámila s jejich rodinnou včelí farmou. Mají 150 včelstev, která převážejí na různá místa podle momentálního květu rostlin. Jak je důležitá hygiena, jako prevence nemocí / včelí mor, varoáza/, jaká je hierarchie v úlu a spoustu dalších zajímavostí se přítomní dozvěděli při následující diskusi, která byla neobyčejně živá. Na konec došlo na ochutnávku medu a mnozí využili možnost zakoupení této zdravé pochutiny.

Sylva Polnická, 25. 3. 2017 (upraveno), 18 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

Náhodné fotky

To nejsme všichni (Komentovaná vycházka)

Nad dokumentem (Socha Krále Jiřího z Poděbrad a její gruntovní oprava)

Vltava v mlhovém oparu (Komentovaná vycházka)

 

Počet návštěv: 36 477