SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady

Kronika

Výlet Krkonoše 30.9. – 2.10.2016

Na přelomu září a října jsme pod vedením Pavla Kárníka opět vyrazili za poznáváním našich pohraničních hor.

Tentokrát to byly Krkonoše, jejich centrální část a to nejen z české ale i z polské strany. První den (pátek) jsme vyrazili do známého polského letoviska Karpacz, které leží přímo pod Sněžkou. Výchozím bodem naší trasy se stal dřevěný kostelík Wang, přenesený sem v polovině 19. století z Norska, z městečka Vang, podle kterého dostal i jméno a ve kterém stál již od 12. století. Je to úžasná stavba bez jediného hřebu, rozhodně nevypadající na své stáří okolo 900 let. Po prohlídce kostelíka a jeho okolí jsme se rozdělili na dvě skupiny. Áčko pod vedením Pavla Kárníka vyrazilo vzhůru na hřebeny Krkonoš na krásnou okružní trasu s vyhlídkami na ledovcová jezera Velký a Malý Staw a posléze i po břehu Malého Stawu zpět ke kostelíku Wang, kde se opět spojila se skupinou „B“, která mezitím pod vedením paní Pichlové vyrazila za poznáním do Jelenie Góry.
Počasí k nám bylo velmi přívětivé. Jen mraky převalující se z jihu přes hřebeny Krkonoš dávaly tušit, že na české straně až tak pěkné počasí jako v Polsku není. Měli jsme proto trochu obavy o zítřejší program.
Nicméně i v sobotu k nám byl sv. Petr milostivý, takže jsme mohli bez obav vyrazit na hřebeny Krkonoš, tentokrát na české straně. Autobus nás vyvezl až na Zlaté návrší k Vrbatově boudě, takže jsme si ušetřili pracné stoupání na hřebeny. Áčko vyrazilo opět pod vedením Pavla Kárníka na delší trasu od Vrbatovy boudy přes Mohylu Hanče a Vrbaty a rozcestí Tří pánů k pramenům Labe, odtud na Voseckou boudu, pak zpět na hřebeny ke Svinským kamenům s krásným pohledem na blízký vrchol Szrenice (česky Jínonoš) s pěknou horskou chatou, dále pak přes Tvarožník, rozcestí Česká budka, Violík až na Sněžné jámy, nejvyšší bod naší trasy a pak dolů na Labskou boudu a od ní přes vodopády Pančavy zpět k Vrbatově boudě, kde jsme tak tak chytali poslední autobus, který nás svezl na parkoviště na Horních Mísečkách. Béčková skupina se spokojila s méně ambiciózní trasou od Vrbatovy boudy přes vodopády Pančavy na Labskou boudu, poté k pramenům Labe a přes rozcestí Tří pánů zpět k Vrbatově boudě a odtud buď autobusem, nebo pěšky na parkoviště na Horních Mísečkách. Spokojeně pak vyčkali na příchod Áčkové skupiny v blízké restauraci.
Poslední den výletu (neděle) byl již odpočinkový. Od hotelu Javor v Dolní Malé Úpě, kde jsme spali, jsme vyrazili procházkou vzhůru k Horní Malé Úpě, prohlédli si horský kostelík sv. Petra a sv. Pavla, prošli se po okolí, vrátili na oběd v hotelu Javor a poté vyrazili do Jilemnice. Tady jsme prošli Zvědavou uličkou a navštívili Krkonošské Muzeum. Muzeum se nachází v zámku rodu Harrachů, kteří se velmi zasloužili o rozvoj krkonošského regionu i českého jazyka v něm. V muzeu je mimo jiné vystavován i známý mechanický a ozvučený betlém zhotovený řídícím učitelem v Jilemnici panem Jáchymem Metelkou v letech 1883-1913. V sousední hospodářské budově, bývalém pivovaru, se pak nachází krásná expozice lyžování.
Domů do Poděbrad jsme se vrátili kolem 18. hodiny.
Ing. Jan Bílek

Pavel Kárník, 13. 10. 2016 (upraveno), 18 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

Náhodné fotky

Zbytky kostela sv. Mikuláše (Karlovarsko)

Bertramka (Komentovaná vycházka do Prahy 5 se zkušenou průvodkyní)

Upravená vila (Komentovaná vycházka)

 

Počet návštěv: 36 478