SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady

O nás

Spolek pro aktivní život v Poděbradech (SPAZ) je zde i pro vás!

Tento spolek je mi znám už nějakou dobu. Vedou ho manželé Eva a Pavel Kárníkovi a má přibližně 200 členů.

Zajímám se o něj jen z povzdálí. Byl jsem členem MO ČČK Poděbrady III, ze které spolek vznikl, když ústředí ČČK v Praze mělo výhrady k příliš pestré činnosti organizace. Občas jsem pochyboval, zda spolek vydrží s dechem. Seniorských organizací je v Poděbradech přece jen několik a spolkový život vedou v našem městě především senioři.
SPAZ měl nedávno druhou výroční schůzi a bilancoval činnost minulého roku. Zdá se, že dokázal zaujmout svým programem seniory napříč seniorskými organizacemi a co víc, přitahuje k sobě také občany mladší generace včetně rodin s dětmi. To vše díky své pestré nabídce činnosti.
O konkrétním programu, který baví občany mladší i starší, jsem hovořil s Pavlem Kárníkem a při tom nahlížel do zprávy o činnosti. Spolek pořádá každý měsíc zajímavou přednášku (osvětová činnost). Zde je stručný výčet těch nejzajímavějších: Co daly české hlavy světu?;Technologie divadla; Výzkum a výroba léků; Sedmdesát let od osvobození Poděbrad; Architektura průmyslových staveb v první polovině dvacátého století......Přednášejícími jsou především vzdělaní občané Poděbrad.
Poznávací turistika v Praze je založena na spolupráci s průvodkyní Pražské informační služby.Ta připravila v minulém roce dvě vycházky do míst v Praze 4 - Vyšehrad, Podolská vodárna, Muzeum vodárenství a Podskalí. Muzeum v podolské vodárně se ukázalo tak přitažlivé, že spolek připravil nekomentovanou vycházku okolo šesti historických vodárenských věží pro občany Poděbrad. V letošním roce zamíří spolek do Prahy 5.
Další aktivitou jsou větší výlety. Loni to byl jednodenní do východních Čech a zahrnoval Josefskou pevnost, přehradu Les království a vyhlídku Zvičina. Dva třídenní výlety se uskutečnily do oblasti Vsetínských vrchů a východních Jeseníků. Spolek v příštím roce uzavře seriál třídenních poznávání všech hraničních hřebenů české republiky.
Výrazným specifikem spolku jsou testy fyzické zdatnosti, kterých se účastní20 až 30 zájemců. To není ani málo, ani moc. Rád bych občany upozornil, že vyhodnocení testů jim může ušetřit pozdější zdravotní potíže, někdy i pořádné průšvihy. Lepší je chodit na pravidelně na pohybové testy spolku, než "pozdě bycha honit" a muset pak chodit "po doktorech".
Kdo si hraje nezlobí! Spolek pořádá pro své členy také tajné výlety, při kterých se obvykle hledá "poklad". Účastníci namahají své nohy a hlavu a nádherně se baví. Zajímavou zábavu poskytuje i další, tentokrát sportovní zápolení v nové kuželně.
Pak je zde něco, co nenabízí žádný jiný spolek nebo organizace. Psychomotorická cvičení, která rozvíjejí obratnost, postřeh, periferní vidění,rychlost a další důležité vlastnosti potřebné pro aktivní život. Dvacet zapálených zájemců se zúčastnilo prázdninového tábora zaměřeného na psychomotoriku a poznávání Horního Podluží a Lužických hor.
Šikovné ženy a muži spolku se zúčastňují soutěže "Šikovné ruce našich seniorů" v Lysé nad Labem. Za fotoreportáž k osvobození Poděbrad v roce 1945 byl Ing. Jiří Wurm oceněn zvláštním uznáním.
Spolek se věnuje také dobrovolnictví. Skupina seniorů navštěvuje staré občany a zajišťuje jim nákupy, některé služby a prožívá s nimi volný čas. Eva Kárníková a Alena Novotná již řadu let navštěvují barmskou rodinu, které pomáhají a radí jí, jak žít v našem, pro ně nezvyklém prostředí.
SPAZ je velmi pružný a je připraven uspokojovat svými nabídkami i okrajové části Poděbrad. Loni spolupracoval s hasiči při dětském dni. Zaměřil se na zdravotnickou osvětu a nakonec děti ošetřovaly všechny kolem.
"O naší činnosti se můžete dozvědět z regionálního tisku,Poděbradského kulturního přehledu, z pěti našich vývěsních skříněk nebo na pravidelných schůzkách spolku v Pentagonu každý druhý a čtvrtý čtvrtek v měsíci od 13hodin," doplnil Pavel Kárník.

Text pro Poděbradské noviny napsal Josef Bubeník
Poděbradské noviny 3. března 2016

Pavel Kárník, 23. 8. 2016 (upraveno), 180 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

Náhodné fotky

Kostel (KURORT OYBÍN)

Klášter (KURORT OYBÍN)

Plevel (Římská cesta do Santiaga de Compostela na dvakrát)

 

Počet návštěv: 34 909