SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady

O nás

Moje první dojmy

Členkou Spolku pro aktivní život v Poděbradech jsem půl roku a ráda bych se podělila o svoje zážitky. I když jsem z Nymburka, ráda dojíždím na pravidelná setkání členů dvakrát do měsíce. Kromě organizačních záležitostí si vždy vyslechnu zajímavou přednášku.

Přednášejí členové Spolku a další občané Poděbrad. Témata jsou vybírána podle profesí přednášejících, kteří se zaujetím přednášejí.
Od začátku letošního roku jsme měli možnost vyslechnout zajímavá témata: "Česká hlava " zpracované Ing.J.Němcem o českých vynálezcích, "Jak se dělá divadlo" přednesené paní J. Pospíšilovou, kdy jsme se dozvěděli o technologii vzniku divadelního představení doplněné ukázkami dětí dramatického kroužku, "Jak se vyvíjejí léky " vysvětlil RNDr.Z. Havlas, který nás vyvedl z omylu, že vývoj léku trvá několik let. Zavedení léku do klinické praxe trvá několik desetiletí a vyžaduje velké množství peněz. Setkání s právníkem Mgr.S.Vavřičkou nám osvětlilo problémy se smlouvami, závětmi a dědictvím. Všechna témata byla velice zajímavá a poučná a posluchači měli mnoho dotazů.

Pro mne a jistě i pro ostatní bylo emočním zážitkem poslední setkání, které se konalo 14. 5. 2015 Téma přednášky „70. výročí osvobození Poděbrad“ přilákalo nebývalý počet zájemců. Přednáška byla připravena jako komponovaný pořad, na kterém se podíleli J. Všetečka slovem i fotografiemi předválečného období, M. Hercíková charakteristikou života v Poděbradech ve válečném období a Ing. J. Wurm slovem a fotografiemi posledních dnů války a těsně poválečném období. Někteří účastníci přednášky si připomněli svoje známé, učitele, lékaře a dokonce na jedné fotografii poznala účastnice svého otce. Přednáška měla velký úspěch, protože někteří z nás prožili několik let v tomto období. Zasvěcené byly informace očitého svědka událostí ing. Wurma, který již jako desetiletý vnímal situaci a nálady v květnových dnech 1945.
Těším se s ostatními na další setkání, protože všechna jsou pečlivě připravena s překvapeními, které nás čekají. Příští přednáška bude na téma „200let od otevření první lékárny v Poděbradech“ od Mgr. V. Grossové na konci června.
A co ostatní aktivity Spolku? O nich Vám napíšu příště.

Bc. Ludmila Veissová

Pavel Kárník, 4. 8. 2016 (upraveno), 262 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

Náhodné fotky

Bertramka (Komentovaná vycházka do Prahy 5 se zkušenou průvodkyní)

Vycházka Smíchov 2016 (Komentovaná vycházka do Prahy 5 se zkušenou průvodkyní)

Před zahájením výcviku (AKČNÍ VÝPRAVA NA PODĚBRADSKÝ GOLF z 13. září 2018)

 

Počet návštěv: 36 472