SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady

Kronika

Vznik a historie zemědělské školy v Poděbradech

Příští rok uplyne 100 let od založení původně hospodářské školy v Poděbradech. S poznatky o této události se s námi přišel podělit ing. Miroslav Tomek na pravidelném setkání v Pentagonu ve čtvrtek 22. března. Informací byla spousta, tak jen ve zkratce.

Na úvod jsme se dozvěděli, jak je důležité zemědělství pro tvorbu a ráz krajiny a že si to uvědomovali naši předkové, možná víc, než my dneska. První rolnická škola na našem území byla založena roku 1850 v Rabyni u Netolic. V roce 1907 se touto myšlenkou začal zabývat poděbradský podnikatel a okresní starosta Vojtěch Kerhart spolu s Ant. Švehlou. Doba ještě nebyla zralá a tak se celá věc odložila.
Na jaře roku 1919 byla podána žádost o zřízení hospodářské školy, během několika dní byla schválená a od září začala probíhat výuka jedné třídy v prostorách dnešního lázeňského domu Libuše. Prostředí bylo nevyhovující, začalo se hledat místo na vlastní budovu. Konečně padlo rozhodnutí. Vybrán byl architekt Vojtěch Kerhart jn. Na stavbě se podílely místní firmy. Celkové náklady 3 600 tis. korun.
Výuka byla zahájena 2. 11. 1927. Kromě pravidelné výuky vyvíjela škola i činnost osvětovou formou kurzů i pro ženy, nejen ve městě, ale i v okolí. V roce 1929 byl přikoupen dvůr Velké Zboží pro praktickou výuku. Kromě interních zaměstnanců se na výuce podíleli i externisté z řad odborníků. V roce 1933 byl na návrh Oskara Brázdy vytvořen prapor školy, který byl od roku 1949 nezvěstný. Díky úsilí ing. Tomka byl v loňském roce objeven v depozitáři poděbradského muzea.
Během války obsadil školu německý wehrmacht, kupodivu nezanechal na budově žádné škody. Vyučování nebylo přerušeno, učilo se v náhradních prostorách po městě. Po osvobození Sověti, po necelých dvou měsících, způsobili újmu za více než jeden milion korun. Po roce 1948 se škola zbavila "nepohodlných" vyučujících i studentů.
Vynikající úroveń si ale udržela až do dnešní doby. V současnosti jsou ve škole tři obory - státní správa, agro a veterina.

S. Polnická, 28. 3. 2018 (upraveno), 70 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

Náhodné fotky

Kostel (KURORT OYBÍN)

Mapa (VÝLET DO ŽLEB A RONOVA NAD DOUBRAVOU)

To nejsme všichni (Komentovaná vycházka)

 

Počet návštěv: 36 479