SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady

Kronika

Prohlídka Obecního domu v Praze

Rekordní počet zájemců se sešel ve středu 7. března před Obecním domem v Praze. Paní průvodkyně zasvěceně vyprávěla o vzniku a zajímavostech této výjimečné secesní stavby. Stavbu si vynutilo politické a společenské dění na přelomu 19. a 20. století. Praha se rozrůstala a měnila se v evropskou metropoli, ale chybělo ji společenské a kulturní centrum.

Se stavbou se začalo v roce 1904. Veřejnou soutěž vyhráli architekti Ant. Bolšánek a Osvald Polívka. K slavnostnímu otevření došlo 5. ledna 1912. Dům byl pojat opravdu velkolepě. Na jeho výzdobě se podíleli přední čeští umělci : M. Aleš, A. Mucha, J. Preisler, K. Špillar, M. Švabinský, J. Mařatka, J. V. Myslbek a další.
Dominantu vnitřní dispozice tvoří úchvatná Smetanova síň, dalšími skvosty jsou sály Riegrův, Sladkovského, Palackého, Grégrův. Z balkonu Primátorského sálu bylo oznámeno vyhlášení samostatné Československé republiky v říjnu 1918 a až potom na Václavském náměstí. Další prostory tvoří salonky: Orientální, B. Němcové, Slovácký. Úžas všech přítomných vzbudila i cukrárna. Překrásně vyzdobené zdi, obrazy, dřevěné obložení, původní nábytek i záclony. Interiér každého prostoru je originální a neopakovatelný. Kdo se nezúčastnil může jen litovat, ale to nebylo všechno. Po skončení společné prohlídky si ještě někteří prohlédli retrospektivní výstavu malíře Kamila Lhotáka, jehož tvorbu inspirovala z velké části technika / motorky, kola, balony, letadla/. Byla to pěkná tečka za celým dnem.

S. Polnická S. Polnická, 28. 3. 2018 (upraveno), 11 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

Náhodné fotky

Na rozhledně Krudumu (Karlovarsko)

Mapa (VÝLET DO ŽLEB A RONOVA NAD DOUBRAVOU)

Kostel (KURORT OYBÍN)

 

Počet návštěv: 36 479