SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady

Kronika

Kultura v listopadu

Listopad byl na kulturní zážitky opravdu bohatý.

Desátého listopadu jsme vyjeli autobusem do Prahy do Divadla Bez zábradlí na hru Michaela Frayna v režii Jiřího Menzla s poněkud zavádějícím názvem Bez roucha Aneb ještě jednou zezadu.První část se odehrávala na zkoušce divadelní hry těsně před premiérou ve značné časové tísni z pohledu na jeviště. Druhá část ukazovala, jak vypadá totéž představení po několikáté repríze v zákulicí. Takže tím byl název vyjasněn. Výkony herců: R. Hrušínského, J. Švandové, J. Cardy, Z. Žáka a dalších byly perfektní. Děj byl místy dost hlučný a chaotický. Někteří diváci se výborně bavili, jiní byli na rozpacích. Jak říkavala babička Boženy Němcové "Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem".



Čtrnáctého listopadu se patnáct členů Spolku dopravilo do Nymburka vlastními dopravními prostředky nebo vlakem. V Hálkově městském divadle jsme byli svědky vystoupení Bohemia baletu Praha. Žáci taneční konzervatoře nás v první části zavedli na ples kadetů do dívčího penzionátu. Byli jsme svědky nádherného spojení pohybu a hudby J. Strasse ml. Radost aktérů a vynikající taneční kreace nadchly vyprodané divadlo. Druhá část byla poněkud v ponurém tónu na motivy Erbenovy Kytice, zhudebněné J. Jiráskem. Tanečníci velice sugestivně vyjádřili tragédii básní Vodník, Zlatý kolovrat, Svatební košile a Polednice. Celé představení bylo velice působivé.


Do třetice všeho dobrého nebo zlého jsme navštívili poslední listopadový den opět Hálkovo městské divadlo v Nymburce. Na programu bylo nejvydařenější drama E. F. Albeeho Kdo se bojí Virginie Wolffové v nastudování souboru JeLi-to. Kostru příběhu tvoří konverzace dvou manželských párů, které se sejdou po skončení večírku. Při značné konzumaci alkoholu probírají různá témata a hrají "hry", např. Jak pokořit hostitele, Hurá na hosty apod. Téměř tři hodiny dialogů a monologů bylo značně náročné na soutředění a pochopení co je pravda a co je "hra". Ačkoliv je hra světově proslulá, většina diváků na konci /někteří i po přestávce/ odcházela s rozporuplnými pocity.

Sylva Polnická, 8. 12. 2017 (upraveno), 16 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

Náhodné fotky

Přededa při projevu (Výroční členská schůze)

Plevel (Římská cesta do Santiaga de Compostela na dvakrát)

Studentky s panem profesorem (Článek od uživatele Jan Řehounek Miloš Hoznauer si při besedě zopakoval kantorskou profesi)

 

Počet návštěv: 36 478