SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady

Kronika

Myslivost dříve a dnes

Na pravidelné čtvrteční schůzi 9. 11. nás návštívil Ing. Pavel Votruba, aby se s námi podělil o své bohaté znalosti týkající se historie myslivosti spojené s dějinnými souvislostmi.

Kdo čekal, že nám bude ukazovat obrázky zajíce, jelena či bažanta se nedočkal. Začal dobou tisíce let zpátky a postupně nás seznámil, jak to bylo s vlastnictvím půdy, včetně lesů a od toho se vyvíjela hospodářská a myslivecká činnost. Na rozdíl od Francie v našich zemích nedošlo k nekontrolovanému vybití zvěře, ale promyšleným hospodařením se lovná zvěř udržela až do dnešní doby, i když v početně nižších stavech. Velkou zásluhu na tom měl majitel lyského panství hrabě František Antonín Špork. V roce 1695 založil Řád svatého Huberta, jehož členy byli zástupci šlechty a ve slibu, který při přijímáni stvrdili se zavazovali k tomu, že budou ctít a uznávat sv. Huberta, že budou pravými milovníky ušechtilé honby a budou zachovávat všechna pravidla a stanovy Řádu. Po smrti hraběte Šporka Řád zanikl a byl znovu obnoven ilegálně v roce 1978. Po roce 1989 byl uznám Ministerstvem zemědělství jako pokračovatel Šporkova Řádu. K myslivosti patří také umění. Slavní malíři zachycovali lovy a lovecká zátiší, sochaři a stavitelé zhmotňovali lovecké výjevy a symboly, hudební skladatelé skládali hudbu, která úzce souvisela s pořádáním honů a loveckými ceremoniály. Do lesního hospodaření a myslivosti zasahaovali i další panovníci jako Marie Terezie a její syn Josef II. V současné době se převážně o les starají myslivci organizovaní v Mysliveckých sdruženích. V diskusi došlo i na otázky týkající se afrického moru divokých prasat na Zlínsku a nucenou pořážku domacích prasat v zamořeném území. Ačkoliv přednáška překročila stanovený časový limit, posluchači seděli jako pěny a přednášejícího si vyžádali na další setkání.

Sylva Polnická, 12. 11. 2017 (upraveno), 23 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

Jsou zobrazeny všechny komentáře.

přečtenýLída Veissová 13. 2. 2018, 16:42

Sylva velice hezky napsala o setkání s p.Ing. Votrubou,je mi ctí, že se známe osobně z mého zaměstnání a budu se těšit na jeho další setkání.

Novinky

Náhodné fotky

Před základnou (Soundtrack Poděbrady 2016)

Mezi gratulanty (Slavnostní setkání se seniory)

Studentky s panem profesorem (Článek od uživatele Jan Řehounek Miloš Hoznauer si při besedě zopakoval kantorskou profesi)

 

Počet návštěv: 36 478