SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady SPAZ Poděbrady

Kronika

VÝLET ODERSKÉ VRCHY 6.-8.10.2017

Na počátku byly obavy z deštivého počasí, které se nevyplnily

Prvý den začal vycházkou k prameni ODRY, který leží ve vojenském prostoru, kam je možné se dostat jen na povolení. Při chůzi lesem, bylo možné sbírat houby a mnoho účastníků toho využilo. Dále jsme v obci Budišov nad Budišovkou návštívili místní muzeum Břidlice. Obec byla kdysi velmi bohatá z těžby břidlice, výroby střešní krytiny, obkladů, břidličného prášku atd. Muzeem nás provedla stará paní učitelka s poutavým výkladem. Mimo jiné jsme se také dozvěděli, že v obci bylo 37 hospod a mnoho řemeslníků. Obec zchudla zrušením těžby v druhém pololetí 20 století.
Cesta pokračovala do Vítkova, kde jsme si prohlédli farní novogotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je dominantou Vítkova. Byl postaven 1905 německými obyvateli. Bývalý starosta obce nás seznámil s historií kostela a obce a také se zmínil o hrobu Jana Zajíce, který se upálil po Janu Palachovi. Horní deska hrobu znázorňuje spálené tělo. Desku vytvořil Olbram Zoubek.
Na závěr dne jsme se ubytovali v 6 ti chatičkách v rekreačním zařízení „U brodu.“ Kdo se domníval, že bude zima a nebude teplá voda, mýlil se. Jídlo bylo dobré a bylo ho dostatek. Jako bonus nám připravili smaženici z hub, které jsme si sami nasbírali.
Druhý den jsme se v Podhradí rozdělili na dvě skupiny. Ta první šla 15 km do Hradce nad Moravicí podle Moravice v hezkém údolí. Druhá skupina si prohlédla zříceninu hradu VIKŠTEJN a pak přejela do Hradce nad Moravicí. Zde se obě skupiny sešly a společně navštívily zámek. Večer byl zakončen kvízy.
Poslední den jsme navštívili 60ti tisícovou OPAVU. I zde nás provázela po pamětihodnostech průvodkyně se zasvěceným výkladem. Tady jsme měli možnost se naobědvat podle svého přání a kapsy. Nakonec jsme se zastavili v muzeu v Novém JIČÍNĚ. Prohlédli jsme si exponáty generalisima LAUDONA, který zde onemocněl a zemřel. Na výstavě jsou interaktivní i audiovizuální exponáty. Bylo se na co dívat a vyzkoušet se z angličtiny. Atraktivní byla i prohlídka muzea klobouků. Kolekce obsahovala klobouky a pokrývky hlavy z celého světa. Zde si ženy i muži vyzkoušeli klobouky běžné, ale také výstřední.
Na závěr musím zmínit spolehlivou jízdu řidiče pana Petra Michla.

Ing J. Havlina, 13. 10. 2017 (upraveno), 19 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

Náhodné fotky

Nad dokumentem (Socha Krále Jiřího z Poděbrad a její gruntovní oprava)

Zbytky kostela sv. Mikuláše (Karlovarsko)

Bertramka (Komentovaná vycházka do Prahy 5 se zkušenou průvodkyní)

 

Počet návštěv: 36 477